Okulistički pregled

Svima je poznato kako je prevencija bilo kojeg zdravstvenog problema najvažniji proces u izlječenju, a tako je i kada se radi o bolestima očiju. Naime, odlazak na redovite okulističke preglede vrlo je važan kako bi se dioptrija otkrila na svom početku, odnosno kako ne bi došlo do povećanja dioptrije. Isto tako odlasci na okulistički pregled vrlo su važni čak i kada imate već postavljenu dijagnozu određene dioptrije. 

Razdoblje na koje potom dolazite redovite preglede, reći će vam vaš oftalmolog, a općenito pravilo je da osobe koje već imaju određenu dioptriju trebaju dolaziti jednom godišnje, dok  u ostalim mogu dolaziti jednom u 2 ili 3 godine.

Kada je vrijeme za odlazak na okulistički pregled

Problemi s vidom sve su češći problem dinamičnog života i stresa te onih koji puno rade za računalom. Mnogi zanemaruju probleme s vidom koji im se pojavljuju što nikako nije dobro. Kako bismo vas potaknuli na odlazak na redoviti okulistički pregled, evo kratkog popisa najčešćih simptoma koji ukazuju na probleme s vidom, a to su:

Koliko često trebam posjećivati ​​oftalmologa radi pregleda vida?
 • Zamućivanje slike
 • Gubitak oštrine vida
 • Potreba za odmicanjem ili približavanjem predmeta/teksta
 • Pritisak u očima
 • Suhe oči
 • Glavobolja
 • Bolne oči

Kada primijetite neke od navedenih simptoma obavezno posjetite svog oftalmologa i obavite okulistički pregled kako ne bi došlo do pogoršanja trenutačnog stanja. Ukoliko se dokaže da imate određenu dioptriju, oftalmolog vam može preporučiti nošenje kontaktnih leća ili naočala.

Brzo i bezbolno pregledajte oči

Za razliku od nekih drugih liječničkih pregleda koji mogu pacijentima biti neugodni iz ovih ili onih razloga, okulistički pregled vrlo je brz i apsolutno bezbolan pregled. Obavlja se u ordinacijama oftalmoloških odjela u bolnicama, ali i u privatnim klinikama i optikama. Okulistički pregled započinje razgovoromom s pacijentom, a potom se provodi niz različitih testova u kojem pacijent mora pročitati slova i brojeve na određenoj udaljenosti, pri čemu su ti brojevi i slova u različitim veličinama. 

Test kod okulističnog pregleda
Test kod okulista u kojem pacijent mora pročitati slova i brojeve na određenoj udaljenosti, pri čemu su ti brojevi i slova u različitim veličinama. 

Nakon čitanja, oftalmolog pacijentu stavlja leće različitih dioptrija određujući koja je dioptrija idealna za njega. Osim toga, postoje i testovi koji se bave utvrđivanjem daltonizma, odnosno nemogućnosti raspoznavanja boja. Ono što je važno napomenuti za sve one koji već nose naočale ili kontaktne leće je to da iste ponesu na svaki idući okulistički pregled sa sobom kako bi se utvrdilo odgovaraju li one i dalje ili je potrebno izraditi nove.

Koje oftalmološko rješenje odabrati

Ukoliko dođe do situacija da oftalmolog na okulističkom pregledu utvrdi da posjedujete određenu dioptriju te da vam je potrebno okulističko pomagalo, tada će vas savjetovati koje od njih točno izabrati. Naime, iako se primjerice kontaktne leće smatraju najelegantnijim i najfunkcionalnijim rješenjem za rješavanje problema s vidom ipak ne mogu sve osobe koje imaju dioptriju nositi kontaktne leće. 

Razgovarajte sa svojim oftamologom koji če vam savjetovati
Možete razgovarati sa svojim oftalmologom koji će vam, s obzirom na vaše specifično i individualno zdravstveno stanje i probleme s vidom savjetovati jesu li za vas naočale ili su bolji izbor kontaktne leće.

Osobe koje imaju manju dioptriju ne mogu nositi kontaktne leće, već su za njih naočale. Ukoliko imate dioptriju za koju je potrebno liječenje, možda koristiti i naočale i kontaktne leće. Tada o izboru možete razgovarati sa svojim oftalmologom koji će vam, s obzirom na vaše specifično i individualno zdravstveno stanje i probleme s vidom savjetovati jesu li za vas naočale ili su bolji izbor kontaktne leće.

Održavajte svoja okulistička pomagala

Kada završite s okultističkim pregledom, dobit ćete određeno okulističko pomagalo. Osim kontinuiranog nošenja istih, vrlo je važno da ih pravilno održavate. Naime, korekcijske naočale i kontaktne leće vrlo su osjetljiva pomagala koja je potrebno održavati prema uputama proizvođača i prema uputama oftalmologa. 

Važno je redovito čistiti naočale.
Korekcijske naočale vrlo su osjetljiva pomagala koja je potrebno održavati prema uputama proizvođača i oftalmologa. Naočale je važno redovito čistiti.

U tom smislu naočale je važno redovito čistiti, odnosno čistiti njihovu leću od svih nečistoća koje se nakupljaju tijekom nošenja, dok je korekcijske leće potrebno redovito, odnosno svaku večer prati u posebnim tekućinama. A sve kako ne bi došlo također do nakupljanja nečistoća koje mogu dovesti do stvaranja neželjenih infekcija oka.

Bezbroj modela naočala

Iako korekcijske naočale u prvom redu imaju svoju zdravstvenu funkciju, odnosno služe kao zdravstveno pomagalo, Ona si u posljednje vrijeme služile i kao modni dodatak, pa je tako sve manje onih koji odbijaju nositi naočale iz estetskih razloga, baš naprotiv. U tom smislu i tržište naočala uvelike je poraslo pa se tako danas na tržištu može pronaći bezbroj različitih modela naočala koja se razlikuju prema:

 • Veličini okvira i leće
 • Širini okvira i leće
 • Bojama
 • Vrsti i debljini leće

Najbolji način da odaberete najbolje naočale za sebe je svakako da isprobate nekoliko različitih modela i da iz svih kuteva vidite vam stoje i hoće li biti funkcionalne za vaš način života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Pročitajte i sljedeće članke:

By admin