Ovulacija kod žena je dio menstrualnog ciklusa

Poznavanje vlastitog tijela vrlo je važno. S jedne strane, znanje i poznavanje vlastita tijela pomoći će nam održati zdravlje, a s druge olakšati dostizanje različitih ciljeva. Jedna od stvari koje bi svaka žena trebala znati i pratiti zasigurno je i menstrualni ciklus.

Praćenje ciklusa i ovulacije pomoći će ne samo predvidjeti početak menstruacije, već i izračunati dane u kojima je veća mogućnost za postizanjem trudnoće. Ako ne znate kako računati ovulaciju ili pak nikad niste pratili menstrualni ciklus, postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti, na jednostavan i brz način!

Menstrualni ciklus

Ovulacija kod žena je dio menstrualnog ciklusa, kroz koji žene prolaze u prosjeku svakih 28 dana od prve menstruacije pa sve do menopauze. Praćenje ciklusa veoma je bitno, jer pomaže predvidjeti početak idućeg menstrualnog krvarenja, a može pomoći i odrediti plodne dane u kojima je veća šansa za trudnoću.

Ovulacija se događa dva tjedna prije prvog dana iduće menstruacije

Menstrualni ciklus može trajati od 28 pa do 32 dana, a ovulacija je period koji traje između 12 do 24 sata u kojemu je jajna stanica spremna za oplodnju. Praćenje menstrualnog ciklusa i računanje ovulacije veoma je važan, ali ponekad i težak zadatak, pa je stoga važno znati sve načine na koje ove podatke možete pomnije popratiti.

Pratite ciklus menstruacije

Najklasičniji način praćenja ciklusa menstruacije jest putem kalendara. Sve što vam treba je običan kalendar, na kojemu ćete svaki mjesec označiti početak i kraj menstrualnog krvarenja. Prvi dan mjesečnice također je i prvi dan menstrualnog ciklusa, a on se zadržava sa zadnjim danom prije iduće mjesečnice.

Ovulacija

Uz to, na kalendaru možete označiti i jačinu krvarenja, dodatne simptome tijekom ciklusa, ali i ovulaciju te plodne dane. Iako je ovaj način računanja ovulacije relativno neprecizan, može vam dati okviran podatak o tome kada su dani u kojima je mogućnost za trudnoću najveća, što je veoma bitan podatak bez obzira planirate li trudnoću ili je želite izbjeći.

Računanje ovulacije

Računanje ovulacije je moguće ako imate podatke o ciklusu iz barem posljednjih šest mjeseci. Ovulacija se događa dva tjedna prije prvog dana iduće menstruacije, pa je na taj način lako odrediti točan dan ovulacije unatrag. Tome se danu dodaju još dva dana prije i nakon, jer spermij u maternici može preživjeti nekoliko dana, a jajna stanica može preživjeti i do 24 sata – ti dani su plodni dani.

Ovulacija i hormoni

Nakon  toga zabilježite u kojem danu ciklusa su plodni dani počeli i završili za sve prošle cikluse, te uzmite najraniji početak i najkasniji završetak plodnih dana. U tom okviru možete očekivati ovulaciju u idućem ciklusu.

Preciznije određivanje ovulacije

Imate li menstrualni ciklus koji nije ujednačen, onda je ovakvo određivanje ovulacije veoma neprecizno, jer se ni ona ne događa u isto vrijeme. Upravo radi toga, ako vam je točno određivanje ovulacije važno, dobro je poznavati dodatne načine određivanja ovulacije. 

Osim kalendarskog, možete je prepoznati:

  •  prema znakovima tijela
  •  po testovima koji mjere postojanje određenih hormona u tijelu

Ipak, na umu treba imati kako ni jedan način određivanja vremena ovulacije neće sa 100% sigurnošću odrediti vrijeme ovulacije, što je važno imati na umu planirate li trudnoću.

Promjene na tijelu i testovi

Ovulaciju je moguće pratiti i prema promjenama na tijelu. No, za to je također važno dobro poznavati tijelo. Ona se može pokazati i grčevima u donjem dijelu trbuha ili pak povećanjem libida. Mjerenje bazalne temperature također je dobra ideja, jer je relativno jednostavna i precizna metoda, no važno ju je pratiti barem mjesec dana kako biste imali dobru osnovicu. 

Prije i za vrijeme ovulacije vidljive su i mnoge promjene na vratu maternice i u konzistenciji i količini cervikalne sluzi koje možete primijetiti. Ako pak niste sigurni, tu su i testovi ovulacije, koji su najpouzdaniji.

Trudnoća

Ako je vaš cilj trudnoća, onda je mjerenje ovulacije vrlob bitno jer će vam reći kada je najveća šansa za trudnoćom. S obzirom da je životni vijek jajne stanice nakon izbacivanja iz jajnika samo oko 24 sata, dobro je znati u kojem je okviru najbolje imati spolne odnose kako bi se šansa što je više moguće povećala. 

Također, planirate li trudnoću, dobro je obratiti pozornost i na zdravlje majke, kako bi trudnoća mogla započeti u što boljim uvjetima. Neki spojevi, poput folne kiseline, važni su u prvim tjednima trudnoće pa ih je važno početi uzimati i prije početka trudnoće kako bi se fetusu osigurao zdrav rast i razvoj.

Pročitajte i sljedeće članke:

By admin