Ženske čizme

Ženske čizme već se početkom jeseni polako počinju pojavljivati u našim odjevnim kombinacijama, upravo zato što omogućuju kombiniranje stila i udobnosti, lijepog izgleda i topline. Uz dobre ženske čizme i najobičnije odjevne predmete lako možemo pretvoriti u moderan i elegantan izgled. 

Ipak, kada zahladi, a vani je hladno, sklisko i mokro, onda je od stila mnogo važnije pronaći one koje će vas štititi od niskih temperatura i skliskih terena koji mogu uzrokovati padove i ozljede. To ipak ne znači kako vaše zimske ženske čizme ne moraju izgledati moderno!

Visoke čizme ili gležnjače

Visoke ženske čizme najpopularniji su odabir iz sezone u sezonu, jer omogućuju kombiniranje s:

  • Tajicama
  • Tunikama 
  • Suknjama
  • Haljinama

A sve bez da vas niske zimske temperature ohlade. Ipak, niske ženske čizme i gležnjače u posljednje vrijeme također su veoma popularne, što zbog jednostavnosti kombiniranja, a što zbog mnogo jednostavnijeg obuvanja. Imate li jače noge, pogotovo listove, onda bi pronalazak visokih ženskih čizmi (pogotovo iznad koljena) mogao biti problem, a nošenje bi moglo biti neugodno. Modeli do pola potkoljenice odlična su alternativa, pogotovo ako birate model na vezanje, jer općenito imaju veći opseg i mogu se dodatno proširiti ili suziti vezicama. Gležnjače su pak odličan odabir za poslovne kombinacije, iako vas za snježnog vremena neće pretjerano štititi.

Sigurnost prije stila odijevanja

Kada govorimo o ženskim čizmama koje planirate nositi u dane kada su temperature niske, a na tlu ima snijega, bljuzge i leda, onda je prije stila važno obratiti pozornost na sigurnost i stabilnost. Prije svega, bitno je da potplat ženske čizme ima neku vrstu zaštite od klizanja, što bi vas moglo spasiti od ozljeda. 

Ženske čizme; tople gležnjače “ugice” Ariana sive

Uz to, modeli moraju omogućiti i stabilno i sigurno hodanje, pa su oni na potpetice nezgodni. Ako već birate model na nešto višu petu, radije odaberite ženske čizme s blok, debljom ili platforma petom umjesto tankih potpetica, jer ćete tako hodati stabilnije.

Uvijek topla i suha stopala

Kod odabira ženskih čizmi i gležnjača također treba obratiti pozornost i na materijale od kojih su napravljene, kao i na to kako vam one pristaju. Materijali poput umjetne ili prave kože generalno su bolji za zaštitu od vlage, za razliku od skaja i sličnih materijala, pa je za ženske čizme bolje ciljati na takve materijale.

Elegantne ženske čizme
Moderne ženske čizme

Uz to, provjerite i kako vam pristaju – glavni problem na koji žene često nailaze su uski modeli, uz koje se ne mogu nositi deblje čarape. Takvi modeli mogu izgledati lijepo, no neće vas štititi od niskih temperatura, pa ih radije preskočite na hladnije dane.

Moderna ili elegantna ženska obuća

Ženske čizme nose se čim vrijeme malo zahladi. Upravo zbog toga postoji niz različitih modela. Iako to nije praksa, ženske čizme i gležnjače mogu se nositi i na elegantnije kombinacije.

Ipak, razmislite o tome koji model birate za što. Uz visoke modele najbolje izgledaju tajice, haljine ili suknje, i to s procjepima ili pak duljine nešto iznad ili tik do vrha čizmi. Gležnjače je pak najbolje kombinirati uz hlače ili traperice, kako biste i dalje izgledali moderno, ali i zadržali toplinu.

Udobni komadi obuće

Robusne ženske čizme, popularno zvane combat čizme, u poslijednje su vrijeme veoma popularne. Radi se o modelima nešto debljeg potplata koje podsjećaju na vojne čizme i često sežu tik iznad gležnja. Ovakvi modeli na vezanje često su ukrašeni detaljima poput zakovica i remena, te su veoma udobni za nošenje. Najčešće se kombiniraju s trapericama i hlačama koje su utaknute u njih, iako ih je moguće kombinirati i uz kraće haljine, uz koje izgledaju posebno upečatljivo. Uz to, također su odlične za hodanje i po snijegu i ledu!

Gležnjače kao odličan izbor

Gležnjače su se u posljednjih nekoliko sezona  vratile u naše ormare u punom sjaju. Gležnjače mogu biti: 

  • niske
  • s potpeticom
  • elegantne
  • sportske

Bez obzira za koji se model odlučite, gležnjače su odličan odabir za prijelazno razdoblje u godini i doba kada nema previše snijega. Živite li u urbanijoj sredini, gležnjače su savršene za zimu, jer se jednostavno mogu obuti i skinuti, a štitit će vas od kiše i vlage. Ipak, na umu treba imati kako gležnjače nisu idealan komad obuće za visoki snijeg, pa ako znate li da ćete se nalaziti u takvim situacijama, radije u pričuvi imajte i neki visoki komad obuće.

Pročitajte i sljedeće članke:

By admin