Njega i njega noktiju

Iako je manje poznato, nokti su vrlo pouzdan pokazatelj nečijeg zdravlja, ali i higijene i urednosti. U posljednja dva desetljeća uređivanje noktiju postalo je vrlo važno pa su tako i oni postali dio modnog dodatka, a odlazak na manikuru dio rituala. 

Važno je reći da manikura kao takva nije nastala u posljednjim desetljećima, već se prakticira više od 5000 godina. U Kini su se pak izrađivale boje za nokte kojima se pokazivao socijalni status.

Hrana jača nokte

Prvi korak manikure, bez obzira radite li ju u salonu ili kod kuće, je briga o zdravlju i čvrstoći noktiju koja se najbolje postiže unosom hranjivih tvari u organizam, a onda i različitim kurama i prirodnim tretmanima. Evo i nekoliko savjeta kako to možete postići:

 • Unosite dovoljno vitamina, proteina i hranjivih tvari što se nabolje postiže dobrom prehranom i unosom dosta tekućine (slabi nokti ukazuju na nedostatak vitamina A, B i C kao i željeza)
 • Radite masku od maslinovog ulja, bjelanjka i limunovog soka (pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja i 1 žlicu soka od limuna s bjelanjkom, držite nokte u tome 10-15 minuta pa isperite mlakom vodom)
 • Koristite vazelin za hidrataciju i održavanje vlažnosti noktiju (napravite masku od vazelina, nanesite ga, stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći dok spavate, a ujutro isperite ruke)
 • Biljni čajevi su dobar tretman za koristiti svaki dan (pomiješajte dvije žličice čaja po izboru (najbolje bi bilo zelenog čaja) s nekoliko kapi pšeničnog ulja, u tekućinu dodajte i prstohvat soli. Držite ovu smjesu na noktima pet minuta, a potom obrišite suhom krpom)
 • Nokti za snagu trebaju kalcij, a njega možete dobiti iz mlijeka pa je dobro učiniti tretman mlijekom (umočite ih u mlijeko 10-15 minuta, a možete dodati i jedno jaje ili samo bjelanjak kao dodatni izvor bjelančevine)

Priprema za kućnu manikuru

Kada se pobrinete za to da su vaši nokti zdravi i jaki, vrijeme je da krenete s njihovim uređivanjem. Za početak pripremite sljedeće:

 • lak za nokte poput Essence laka
 • odstranjivač laka koji isto možete pronaći u Essence asortimanu
 • losion za ruke
 • ulje za zanoktice
 • posudu s toplom vodom
 • sapun
 • posudu s hladnom vodom
 • štapiće 
 • vatu
 • pribor za uređivanje noktiju

Pobrinute se da vrijeme kada si radite manikuru bude vaše vrijeme za opuštanje pa tako uzmite pola sata u jednom danu za manikuru kod kuće i osigurajte si uvijek lijep izgled. Prije nego krenete s manikurom dobro operite ruke. 

Prostor ispod noktiju može biti nagomilan različitim baterijama i klicama pa je ruke dobro oprati blagim sapunom i četkicom. Ukoliko na njima već imate neki lak odstranite ga odstranjivačem laka i vatom. Nemojte koristiti alkoholni aceton ako i dalje želite imati lijepe i jake nokte. Nakon toga ih 5 minuta držite u toploj vodi ili čak toplom mlijeku. Za one koje žele još više, nail art je odlična opcija.

Uređivanje noktiju

Nakon pripreme uzmite pribor za nokte i odgurujte kožicu korijena do kraja pa ju odstranite škaricama. Zanoktice također možete blago odstraniti škaricama ili grickalicom, ali budite jako oprezni da ne odete predaleko i ne stvorite si ranu.  

Uređivanje noktiju
Uljepšavanje i uređivanje noktiju

Rašpicom s nekoliko lica oblikujte ih na način na koji želite. Nakon pripreme ovo je jedan od važnijih koraka jer stvara prostor po na koji ćete nanijeti lak. 

Precizni radovi na rukama

Ukoliko želite kvalitetnu manikuru kod kuće znajte da morate koristiti tri vrste laka– podlak, boju i nadlak. Osnovni premaz ili podlak je korak koji ne biste smjeli preskočiti. Osim što će poravnati brazde na noktima, uvijek u sebi sadrže različite spojeve za jačanje. Tek kada je podlak potpuno suh nanesite osnovnu boju. Najlakši način za dobro nanošenje laka su ravni potezi od korijena do kraja bez previše ponovnih prelaza.

Video: Nadogradnja noktiju detaljno, za početnike. Kako uraditi nokte kod kuce?

Kada se lak osuši možete nanijeti još jedan sloj kako bi nokti izgledali profesionalnije. Nakon što se i taj sloj potpuno osuši možete nanijeti mat ili sjajni premaz za dodatni profesionalni izgled. Na kraju namažite ruke kremom ili losionom za ruke.

Nail art za ambicioznije

Ukoliko svoju manikuru želite učiniti u potpunosti savršenom uvijek se možete poigrati s nail artom. Nail art podrazumijeva korištenje različitih naljepnica, glitera ili pak bijelih olovki za pravljenje popularne french manikure. 

Nail art
Raznovrstni nail art dizajni

Nail art tehnika omogućava da raznim naljepnicama dodatno uljepšate jednobojne nokte ili da uz pomoć njih svaki bude potpuno različit. Vaše je samo da budete maštoviti, strpljivi i precizni. Nail art je dostupan u raznim asortimanima tvrtki, a puno zanimljivih proizvoda pronađite u asortimani Essence kozmetičkih proizvoda.

Crveni ruž

Završni dodir svakog make up looka

Kada govorimo o uređivanju žena te o kozmetici koju koriste, tada ruževi predstavljaju završni korak u svakom uređivanju. Naime, oni uokviruju svaki make up look te ga balansiraju i završavaju svaki izgled, bez obzira radi li se o neutralnom ružu za usne ili pak o onom jarkih boja koji naglašava izgled samih usana.

Pročitajte i sljedeće članke:

By admin