Epsom sol odličan je dodatak za cijeli probavni sustav

Razni minerali i drugi esencijalni nutrijenti koje unosimo u naš organizam putem hrane su neophodni da bi svi organi funkcionirali pravilno. Gorka ili epsom sol odličan je dodatak za cijeli probavni sustav i pomaže kod mnogobrojnih tegoba koje vas mogu mučiti. To je magnezijev sulfat koji je hidratiziran, a neki ga zovu i epsomit.

Zbog čega je epsom sol za zatvor odličan lijek i koje su ostale njene beneficije organizmu saznajte kroz nastavak teksta.

Prednosti koje epsom sol ima na organizam

Epsomska sol poznata je od davnina kao jedan od veoma korisnih dodataka prehrani. Kroz povijest se je koristila za razne tegobe koje su mučile ljudi, a naziv epsom sol dolazi zbog mjesta Epsom, gdje se nalazi mineralni izvor.

Epsom sol
Epsom sol je lijek za zatvor

Zatvor je sve češći kod ljudi

Laksativni učinak je jedna od prednosti zbog koje se epsom sol nerijetko spominje u razgovorima vezanim uz probavne tegobe. U današnje vrijeme zatvor je jedan od češćih problema koji se javlja kod cjelokupne populacije, bez obzira na dob. Razlog tome je:

 • Užurban način života
 • Previše sjedenja i neaktivnosti
 • Stres
 • Teško probavljiva i nekvalitetna hrana 

Zatvor nije nimalo ugodan i veoma je važno da poduzmete nešto po tome pitanju. Postoje razne varijante s kojima možete potaknuti probavu, a jedna od njih je Donat Mg mineralna voda.

Donat Mg sadrži epsom sol

Epsom sol ili kako je mnogi nazivaju gorka sol je glavni sastojak mineralne vode Donat Mg. Sadrži sulfatne soli i zbog toga ima laksativno djelovanje kod ljudi. Djeluje na principu izvlačenja vode iz stijenke crijeva i tako povećava volumen crijeva od 3 do 5 puta. Zbog toga stimulira crijeva na pražnjenje i odličan je dodatak za pravilnu probavu.

Donat Mg se sastoji i sa epsom solju
Epsom sol glavni je sastojak Donat Mg mineralne vode

Donat Mg preporučuje se konzumirati svakodnevno, a optimalna konzumacija je 0,3 l ujutro i 0,2 l prije spavanja. Tako će se organizam i probavni sustav naviknuti na njega i epsom sol te regulirati normalan tijek probave kroz cijeli dan.

Gorka sol ima i niz drugih prednosti na organizam

Prednosti koje epsom sol ima na organizam su mnogobrojne. Iako je najistaknutiji laksativni učinak i pomoć prilikom probave (kao i alge), ona je dobra i za:

 • probleme s aknama, bradavicama i kurjim očima
 • tvrdu i suhu kožu te neugodan miris kože
 • grčeve i nadutost u trbuhu
 • hemeroide, dermatofitozu i herpes

Sve ove djelotvornosti su potvrđene u raznim kliničkim ispitivanjima i to je dodatan razlog da Donat Mg uvrstite u svakodnevne napitke. 

Djelovanje gorke soli

Morate imati na umu da epsom sol nije čarobna tvar koja će u potpunosti promijeniti vaš organizam. Uz nju je veoma važno promijeniti i neke trenutne navike koje su dovele do problema. Ako se radi o zatvoru, potrebno je:

 • konzumirati više povrća i hrane koja je bogati izvor vlakana
 • redovno se kretati
 • piti dosta tekućine

Uz epsom sol postoje i neki drugi prirodni lijekovi za zatvor koji će vam pomoći u poticanju tijela na pražnjenje. U nastavku teksta donosimo vam još nekoliko čarobnih namirnica koje možete uvrstiti u prehranu.

Prirodni lijek za zatvor i tvrdu stolicu

Ako patite od zatvora ili nadutosti, najbolji način je potražiti prirodni lijek za zatvor i tvrdu stolicu. Razni farmaceutski lijekovi će riješiti problem, no neće djelovati na korijen problema, već će samo uklanjati simptome.

Video: Donat Mg – Što su rekli drugi?

akođer, upotreba laksativa može negativno djelovati na zdravlje i organizam te oslabiti imunitet ili dovesti do nekog drugog problema. Zbog toga je prirodni lijek za zatvor i tvrdu stolicu najbolji izbor.

Hidratacija je ključ u borbi sa zatvorom

Ako imate probleme sa zatvorom, neophodno je da u tijelo unosite što više tekućine. Fokusirajte se na običnu vodu ili čajeve koji potiču probavu, a neophodan suputnik u borbi sa zatvorom bit će vam Donat Mg. U nekim slučajevima, mlaka voda može potaknuti pražnjenje crijeva, no nemojte ovu praksu koristiti često, već samo u krajnjim slučajevima.

Konzumirajte probiotike

Hrana bogata probioticima je prirodni lijek za zatvor i tvrdu stolicu i pomoći će vam u rješavanju tegoba. U našim crijevima nalazi se mnogo „dobrih“ i isto tako mnogo „loših“ bakterija. Probiotici su one dobre koje pomažu u radu crijeva i probavljanju hrane, a unositi u tijelo ih možete putem razne hrane koja je bogata njima. Tako ćete postići ravnotežu u crijevima i učiniti da korisne bakterije prevladaju. Hrana bogata probioticima je:

 • kefir
 • jogurt
 • zelje

Osim tih namirnica, možete koristiti i maslinovo ulje ili sjemenke koje sadrže ulje, kako bi olakšali kretanje sadržaja crijeva.

Pročitajte i sljedeće članke:

By admin