Espadrile

Od svojih skromnih početaka do danas, espadrile su prošetale kroz nekoliko tisuća godina, preživjevši razne promjene, što one u društvu i politici, a što one u modi. Danas su one jedna od omiljenih vrsta obuće za toplog vremena, jer kombiniraju udobnost i eleganciju.

Iako danas gotovo isključivo ženske, u početku bile namijenjena i muškarcima i ženama, a njihova skromna povijest govori o tome da su neka praktična i jednostavna rješenja savršena za sve, bez obzira na svoje korijene. U očekivanju nove sezone, evo kratke povijesti ovih udobnih i lijepih ljetnih cipelica.

Početak espadrila u Španjolskoj

Iako su prve espadrile zabilježene tek u 14. stoljeću, vrlo primitivni primjerci stari gotovo 4 tisućljeća mogu se pronaći u muzeju u Granadi. Podrijetlom iz Španjolske, činile su savršenu obuću za tamošnje radnike, jer su bile izrađivane od kombinacije platna i konopa izrađenog od čvrste mediteranske trave koje na tom području ima u izobilju.

Espadrile

Jednostavan spoj ručno rađenog potplata od konopa, platna i vrpce postao je iznimno popularan na Pirinejskom poluotoku, te su se do 19 st. espadrile proizvodile na cijelom području. U to doba, za očekivati je bilo kako svaka osoba ima barem dva para:

  • crne, koje su se nosile na radne dane i
  • bijele, koje su se nosile na svetkovine, zabave i plesove, kao svečanija verzija.

Modna revija koja je popularizirala ovu obuću

Ipak, espadrile su na ulazak u svijet mode čekale sve do 20 st., kada ih je u svojoj ljetnoj kolekciji 1960. u Parizu u elegantnijoj izvedbi svijetu predstavio ni manje ni više no Yves Saint Laurent. Njegov model imao je punu petu, no i dalje je nosio glavna obilježja klasičnih modela – potplat od konopca, platno i vrpce.

Nakon predstavljanja kolekcije, ova popularna obuća se svijetom proširila na stopala mnogih poznatih osoba – od Grace Kelly, Johna i Jacqueline Kennedy do Sofie Loren, Jacka Nicholsona i Salvadora Dalia. Osnovni oblik ostao je isti do danas, iako postoji mnogo varijacija na temu. Espadrile su postale gotovo isključivo ženska obuća, iako ih je moguće pronaći i u muškim verzijama.

Iako podrijetlom iz Europe, gotovo 90% ih danas dolazi iz Bangladeša, gdje se proizvode strojno. Rijetko tko danas u svom ormaru nema barem jedne ženske čizme espadrile – u pripremi za tople mjesece, vrijeme je da potražite svoje.

Pročitajte i sljedeće članke:

By admin