Alge v morju

Pomislimo li na sushi, osim na sirovu ribu i rižu odmah pomislimo i na alge koje jedan od ključnih sastojaka brojnih vrsta sushija. Manje je poznat razlog njihovog stavljanja u sushi, a on svakako nije estetski. 

Naime, alge svojim sastavom imaju velike dobrobiti za ljudski organizam i ljudsko zdravlje jer njihovom konzumacijom u tijelo unosimo važne i potrebne minerale, vitamine i prijeko potrebne antioksidanse. Upravo zbog toga se ne koriste samo kao prehrambeni proizvod, već se nerijetko koriste i kao dodatak prehrani, a mnoge od njih možete pronaći i na Vegamega web shopu.

Najpoznatije alge

S obzirom na to da su danas alge vrlo rasprostranjene u ljudskoj prehrani i suplementaciji, kao najpoznatije su se izdvojile:

 • plave 
 • zelene 
 • crvene 
 • smeđe

Ipak, govorimo li o konkretnim vrstama, kao najpopularnije u ljudskoj prehrani pokazale su se kombu alge, Chlorella, Spirulina, AFA i kelp alge. Ukoliko tek počinjete s njihovim konzumiranjem, možete početi s ovim vrstama.

5 minuta za biologiju – Alge

Zdravstvene prednosti algi

Ukoliko razmišljate o tome da u svoju prehranu ili suplementaciju uvedete alge, svakako je dobro da se najprije informirate o svim njihovim dobrobitima kako biste bili sigurni da je to dobra i ispravna odluka za vas i vaš organizam. S obzirom na to da su one bogat izvor nutrijenata ne čudi da imaju i veliko djelovanje na ljudski organizam. Kao najvažnije dobrobiti algi ističu se:

 • očuvanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava
 • antioksidativno djelovanje
 • poboljšanje probave
 • održavanje zdravlja jetre
 • detoksikacija organizma
 • poboljšanje kvalitete kože, kose i noktiju
 • održavanje zdrave razine kolesterola
 • jačanje imuniteta

Nakon predstavljanja svih dobrobiti, zaista nema sumnja u njihovu učinkovitost i ispravnost njihova korištenja.

Spirulina kao jedna od najprodavanijih

Iako su alge u posljednje vrijeme poznate, nisu sve vrste jednako poznate u svijetu i među korisnicima. Ipak, jedan od planetarno poznatih je svakako alga spirulina. Spirulina se ubraja u skupinu najstarijih organizama na zemlji, a svoje podrijetlo vuče iz Meksika. Ono po čemu je spirulina najpoznatija je svakako to što je jedan od najbogatijih prirodnih izvora proteina i aminokiselina zbog čega ni ne čudi njezina velika popularnost među korisnicima diljem svijeta.

Alga spirulina
Alga spirulina je jedna među najpoznatijim

Konzumacija spiruline savjetuje se svima koji su na restrikcijskim dijetama jer je niskokalorična, a s druge strane ima veliku hranjivu vrijednost što je odličan spoj za sve koji provode ovu vrstu dijeta. Osim proteina i aminokiselina, odličan je izvor i maghnezija, kalija, fosfora, bakra, mangana, kroma, beta karotena, vitamina B12, klorofila i željeza. Spirulina se može kupiti i kao dodatak prehrani, a Vegamega web shop je također ima u svom asortimanu.

Okušajte se u kuhanju s ovom namirnicom

Osim u sushiju, alge se mogu konzumirati i samostalno, ali i uz druga jela. U tom smislu mogu biti dodatak varivima ili juhama, a mogu se jesti i uz povrće i ostalu hranu. Osim unosa vitamina i minerala, alge će kao dodatak drugim jelima potaknuti probavu. Iako se najčešće koriste kao dodatak jelima, one se mogu koristiti i kao glavna namirnica pa je tako moguće napraviti i sendvič u kojem one mijenjaju kruh. 

Alge kao dodatak juhama
Alge mogu biti dodatak juhama

Naime, nori alge u listovima odlična su zamjena za kruh pa tako u njih možete umotati željene sastojke i imati ukusan i zdrav sendvič. One se koriste i za pripremu sushija, koji je najpoznatije jelo, no svakako isprobajte i ovaj drugi recept. Nećete se pokajati.

Vegamega online ima bogat asortiman

Ukoliko su vas alge i njihovo kombiniranje u svakodnevnu prehranu i suplemetaciju privukle, sigurno se pitate gdje je moguće kupiti sve to. Osim fizičkih trgovina zdravom hranom i raznih bio trgovina, odličan izbor je i Vegamega online. Naime, Vegamega web shop ima iznimno velik asortiman prilagođen svačijim potrebama. Ono što je posebno zanimljivo je to što proizvode na njemu možete tražiti prema kategoriji svog zdravstvenog stanja pa su tako posebno odvojeni proizvodi za srce, bubrege, jetru, crijeva i probavu, štitnjaču, prostatu, za zdravlje pluća, za zdravlje očiju, za hormonalnu ravnotežu, za zdravlje živčanog sustava i raspoloženja i slično. 

Osim klasičnih dodataka prehrani koji se prodaju u vidu kapsula, tableta, praha, napitaka i pastila koji su posebno prilagođeni svakom od navedenih zdravstvenih stanja, na Vegamega web shopu možete pronaći i alge koje se prodaju kao dodatak prehrani. Uz svaki proizvod naznačen je kratak opis proizvoda, njegovi efekti, namjena kao i doziranje kako biste se lakše odlučili koji proizvod je idealan za vas.

Pročitajte i sljedeće članke:

By admin